Služby, které nabízíme

KATEGORIE ŘIDIČSKÝCH PRŮKAZŮ

Koupit skutečný registrovaný řidičský průkaz

Kategorie českého řidičského průkazu
Jaké jsou kategorie a kódy na mém řidičském průkazu? Co můžete (a nemůžete) řídit se standardním českým řidičským průkazem
Bezpečná a legální jízda daleko přesahuje pravidla silničního provozu. Přemýšleli jste někdy, jaké jsou různé kategorie na zadní straně vašeho řidičského průkazu v České republice? Co tím myslí? Proč je máme? Naznačují omezení jízdy? U něčeho tak známého, co si mnozí z nás nosí každý den s sebou, je překvapivé, když si uvědomíme, že toho o nich opravdu moc nevíme. To je důvod, proč jsme sestavili seznam všech těch matoucích kategorií a kódů řidičských průkazů, abyste viděli, co můžete a co nemůžete řídit poté, co složíte řidičský test, a také které z nich musíte udělat. dodatečné pro.

koupit řidičský průkaz online 2024

Proč je důležité kontrolovat můj řidičský průkaz?
Přibližně 75 % dospělých v ČR vlastní řidičský průkaz. To je spousta lidí na cestách! Vzhledem k tomu, že dojíždění, výlety po silnicích a cestování na dlouhé vzdálenosti jsou stále častější, je důležité, abyste sledovali platnost, stav a osobní údaje na vaší licenci.

Pokud se chystáte na velký výlet nebo překračujete hranice na dovolenou, je to ještě důležitější, protože váš řidičský průkaz bude pravděpodobně zkontrolován.

Chcete se dozvědět více o kódech a kategoriích řidičských průkazů? Máme vás pokryto.

Co znamenají skupiny řidičských průkazů?
Zjistěte si o různých typech řidičských průkazů a zjistěte, co aktuálně smíte řídit se svým standardním českým řidičským průkazem.

koupit řidičák

Co znamenají kategorie na vašem řidičském průkazu?
Kategorie Typ Další omezení jízdních zkoušek
A Motocykl Ano N/A
2 nebo 3 kolové AM motory Ano Nejvyšší rychlost 15,5-28 mph
B Cars No Max. 8 sedadel pro cestující
Auta B Automatická auta Ne N/A
B+E Cat B + přívěs Ne Do 3.500 kg
B1 Lehká vozidla Ne Do 550 kg se zbožím
C Velké nákladní vozy Ano Přívěs max 750 kg

KOUPIT ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ

C + E Cat C + přívěs Ano N / A
Nákladní vozidla C1 Ano Do 7 500 kg + 750 kg přívěs
C1 + E Cat C1 + přívěs Ano Max. kombinovaná hmotnost 12 000 kg
D Autobus Ano Přívěs do 750kg
D + E Cat D + přívěs Ano N / A
D1 Minibus Ano Max. délka 8m, max. přívěs 750kg
D1 + E Cat D1 + Přívěs Ano N / A

koupit skutečný a registrovaný řidičský průkaz bez zkoušek 2024 nyní!​

F Traktor Ne N / A
G Silniční válec Ano N / A
H Pásová vozidla Ano N / A
K Vozidla pro pěší bez vlastního pohonu
Q dvoukolové motory bez maximální rychlosti 15,5 mph
Kategorie standardního britského řidičského průkazu
Kategorie AM

Toto hodnocení znamená, že můžete řídit motory se dvěma nebo třemi koly s maximální konstrukční rychlostí mezi 15,5 a 28 mph. Budete však také muset složit zkoušku povinného základního výcviku (CBT).

Tato klasifikace zahrnuje také čtyřkolky, které mají maximální konstrukční rychlost mezi 15,5 a 28 mph a váží maximálně 350 kg (nezahrnuje baterie na elektrických vozidlech).

kategorie B

Chcete-li řídit jakékoli auto, kategorie B je klasifikace, kterou budete potřebovat; můžete řídit vozidla do 3 500 kg maximální povolené hmotnosti s až osmi sedadly pro cestující.

Pokud je vám více než 21 let, kategorie B také znamená, že můžete jezdit na motorových tříkolkách s výstupním výkonem přesahujícím 15 kW; máte také dočasné právo jezdit na motorových tříkolkách kategorie splňující požadavky kategorie A1 nebo A (a pokud jste tělesně postižení).

Kategorie F

Pokud má váš řidičák kategorii F – všechny standardní – můžete řídit zemědělský traktor. Je to tak, za volant traktoru můžete naskočit bez omezení!

Kategorie K

Tato kategorie řidičského oprávnění znamená, že můžete usednout za volant vozidla ovládaného chodcem; jinými slovy jakékoli samohybné zařízení, za kterým chodíte ovládat. Například sekačka na trávu.

Kategorie Q

S kategorií Q můžete jezdit na dvoukolce s objemem motoru nejvýše 50 ccm a maximální konstrukční rychlostí nejvýše 15,5 mph.

Kategorie řidičských průkazů, které můžete mít
Kategorie B1

Pokud najdete řidičský průkaz skupiny B1, můžete řídit motorová vozidla se čtyřmi koly o hmotnosti do 400 kg v nenaloženém stavu nebo 550 kg, pokud jsou určena k přepravě zboží – to je častější u starších řidičských průkazů.

Kategorie B+E

Pokud jste uspěli v testu před 1. lednem 1997, budete moci řídit vozidlo s přívěsem nad běžný kombinovaný limit 3 500 kg až do 8 250 kg. Pokud jste uspěli v testu po tomto datu, budete muset absolvovat další test pro tažení závaží nad 3 500 kg.

Vůz kategorie B

Používá se místo řidičského průkazu skupiny B, znamená to, že jste omezeni na řízení aut s automatickou převodovkou a nemáte povoleno řídit vůz s manuální převodovkou.

Kategorie P

Toto je stará kategorie, která stále přetrvává na licencích některých lidí. Týká se dvoukolových vozidel s maximální konstrukční rychlostí nepřesahující 31 mil za hodinu a objemem motoru menším než 50 ccm. V posledních licencích je tato kategorie sloučena s kategorií AM.

Kategorie licencí, pro které musíte vyplnit další
Test kategorie A

S kategorií A je možné řídit motocykly s výkonem vyšším než 35 kW nebo poměrem výkonu a hmotnosti vyšším než 0,2 kW / kg.

Kategorie A1
S kategorií A1 můžete jezdit na lehkých motocyklech do 12ccm kubatury

× How can I help you?